Casa memorială Dumitru Almaș

   

     La inițiativa autorităților din Negrești, Neamț, a familiei Ailincăi, a Bibliotecii Județene “G.T. Kirileanu” și a Complexului Muzeal Județean Neamț s-a fondat muzeul Dumitru Almaș. Cel care se află în posesia manuscriselor omului de cultură Dumitru Almaș este fratele său, profesorul Mihai Ailincăi. Moștenirea intelectuală a scriitorului Dumitru Almaș este una extrem de valoroasă pentru județul Neamț, motiv pentru care se cere promovarea intensivă a acestor comori păstrate pe hârtie.

    Casa memorială în care s-a născut scriitorul există și este bine conservată. Casa surprinde prin asemănarea cu casa casa memorială Ion Creangă, deci există o tipologie a locuinței rurale românești din secolele XVIII-XIX.

     Este lăudabilă inițiativa familiei Ailincăi, profesorului octogenar Mihai Ailincăi (fratele scriitorului) și a Ioanei, fiica lui Dumitru Almas. Mihai Ailincăi deține în locuința dumnealui majoritatea manuscriselor scriitorului și anumite obiecte populare pe care le-a colecționat Dumitru Almaș.